Arvaa kuka peli

Arvaa kuka peli

Arvaa kuka on legendaarinen seurapeli, joka julkaistiin Yhdysvalloissa alunperin vuonna 1979. Kyseessä on Hasbron omistama peli, jossa nimensä mukaisesti arvataan, kuka on kyseessä. Peli on kahden hengen lautapeli.

Pelin pelaaminen perustuu päättelykyvyn ja logiikan käyttöön. Se on hyvin viihdyttävä ja hauskoja hetkiä tarjoava peli. Sitä voi pelata kaikenikäiset eli se sopii esimerkiksi perheille.

Lautapelien pelaaminen on edelleen pidetty ajanviettomuoto. Nykyään saatavilla on paljon virtuaalisia pelejä, joita pääsee pelaamaan netin kautta, mutta onhan fyysisissä pelilaudoissa kuitenkin se oma hohtonsa. Netin uhkapelitkin ja verovapaat pikakasinot voidaan toisinaan laittaa sivuun hetkeksi ja kaivaa esille vanha kunnon pelilauta. Täytyy kuitenkin todeta, että nettipelaaminen sujuu nykyään laadukkaiden pelien parissa, sillä nettipelien kehittelystä vastaavat usein alan ammattilaiset, osaavat pelinkehittäjät.

Pelin ja yrityksen historiaa

Peli kehitettiin alunperin Britanniassa vuonna 1979. Pelin kehitti Theo Coster yhdessä vaimonsa Oran kanssa. Pariskunnalla olikin yhteinen yritys, Theora Design. Yritys kasvoi yhdeksi maailman suurimmista pelejä kehittelevistä yrityksistä. Alunperin peliä valmisti Milton Bradley, mutta nykyään se on Hasbron omistama.

Theora Designin omistavat nykyään pariskunnan lapset, Boaz ja Gideon Coster, yhdessä Boazin vaimon, Aliza Costerin kanssa. Yritys on suunnitellut yli 200 tuotetta. Näihin kuuluvat mm. ympäri maailman suositut, silikoniset Pop It -lelut, joiden niinsanottuja kuplia painetaan sormilla alas. Tosin Pop Iteja ei päästy tuottamaan vielä 1970-luvulla, sillä vielä tuolloin tarvittavia materiaaleja ei ollut saatavilla. Nykyaika on mahdollistanut kuitenkin tuotteiden valmistamisen ja ne tunnetaankin laajalti hyödyllisenä stressileluna.

Yrityksen pelikehittelyä voi seurata esimerkiksi sen omilta verkkosivuilta. Tämä jo neljän vuosikymmenen ajan lautapelien ystäviä palveleva yritys kehittää kaikille sopivia pelejä, leluja, nukkeja, elektronisia pelejä jne. 

Pelin kulku

Arvaa Kuka -pelissä pääosassa on pelaajien esittämät kysymykset. Peli alkaa laittamalla pystyyn kaikki laudalla olevat hahmot ja ottamalla itselleen yhden, hahmoa esittävän kortin. Tässä kortissa esiintyvä hahmo on se, jota vastapuoli yrittää arvata. Kuka kortissa on? Älä näytä korttiasi vastapuolelle. Myös vastapuoli toimii samoin eli molemmilla on nyt valittuna hahmo, jota toinen yrittää arvailla.

Hahmon arvaaminen tapahtuu kysymällä vastapuolelta kysymyksiä, kuten “Onko hänellä silmälasit?”. Jos tässä tapauksessa silmälaseja ei ole, pelaaja kaataa alas kaikki ne hahmot, jolla silmälasit on. Jäljelle jää siis vain mahdollisia vaihtoehtoja ja mahdottomat karsitaan pois. Kysymykset tulee olla sellaisessa muodossa, epettä vastapuoli voi vastata niihin ainoastaan “kyllä” tai “ei” -vastauksilla.

Se, kumpi arvaa ensin toisen hahmon oikein, voittaa.

Arvaa kuka -pelilaudan hahmot saa takaisin pystyyn uutta pelikierrosta varten kääntämällä pelilauta kätevästi ympäri. Hahmot ovat pystyssä hetkessä ja uusi pelikierros voi alkaa samantien. Irto-osia ei tarvitse kiinnitellä eikä siirrellä, vaan kaikki pysyvät helposti paikallaan. Näin pelin pelaaminen on siistiä ja mukavaa. Hyvänä puolena peli on lapsillekin helposti pois siivottava sen jälkeen, kun pelaaminen on lopetettu.

Eri versioita

Arvaa Kuka -pelistä on kehitetty myös esimerkiksi Guess Who Travel -matkaversio ja Disney-versio. Monelle kuitenkin alkuperäinen peli on se ainoa oikea ja onhan tämä ymmärrettävää. Alkuperäinen Arvaa Kuka herättää tietynlaisia tunteita erityisesti vanhemmissa pelaajissa, sillä moni on viettänyt lapsuutensa tämän nostalgisen pelin parissa. Pelin nykyaikainen ja retroversio poikkeavat toisistaan vain hieman. Retroversiossa on mukana tutut paperiset hahmot, jotka kiinnitetään muovisiin kiinnikkeisiin, kun taas nykyaikaisessa pelissä 

Pelin eri versioita ei kuitenkaan ole luotu huomattavasti erilaisiksi, vaan niissä noudatetaan pitkälti samaa kaavaa kuin alkuperäisessäkin on noudatettu. Ja matkaversio kulkee kätevästi mukana vaikka lentokoneessa tai automatkalla. Kesämökille ei ole pakko pakata mukaan isoa laatikkoa, vaan pienikin ajaa asiansa.

Pelasit mitä versiota tahansa, kaikissa Arvaa Kuka -peleissä on sama idea ja pelin säännöt on kenen tahansa helppo oppia. Moni pelaa mielellään pelejä, joissa ei tarvitse opetella kymmeniä eri sääntöjä ja siihen tarkoitukseen tämä sopii erinomaisesti. Peliä voivat pelata kaikenikäiset pelaajat, vaikkapa lapsi vs. aikuinen -asetelmalla, pelin olematta epäreilua toiselle. Pelin voi myös ottaa mukaan minne tahansa, sillä se ei sisällä paljoa irtonaisia, katoavia osia. Edellä mainitsemamme matkaversio on matkalle vielä kätevämpi vaihtoehto.