PC pelit ja niiden yllättävät edut

PC pelit

PC pelimarkkinoilla on monia hyviä konsoleita, ja mobiilipelaaminenkin on kehittynyt jo niin hyväksi, että puhelimilla voidaan helposti pelata konsoleille tehtyjä pelejä. PC pelit ovatkin mainettaan parempia, sillä niillä on monia loistavia ominaisuuksia.

Kun kuulemme sanan PC pelit, saatamme ajatella että tervetuloa neliönmuotoiset silmät. Monesti keskitytään tietokonepelien pelaamiseen liittyviin negatiivisiin puoliin, mutta entä jos peleillä olisikin positiivisia etuja? Tässä artikkelissa kerromme monista mahtavista ja ehkä hieman yllättävistäkin eduista, joita pelaajat saavat tietokonepelien pelaamisesta. Myös PS4 pelaaminen sisältää samat loistavat edut.

Koordinaatiokyvyn parantaminen

Kun aikuiset tai lapset pelaavat tietokonepelejä, voi tuntua siltä, että he tuijottavat näyttöä tuntikausia peräkkäin aivot narikassa, mutta todellisuudessa asia on päinvastoin. Tietokonepelien näytöllä tarjoamat toimet ja aktiviteetit edistävät henkistä stimulaatiota. Tietokonepelin pelaaminen vaatii kuulo-, visuaalisen ja fyysisen liikkeen koordinaatiokykyä, mikä vaatii paljon aivovoimaa!

Tarkkaavaisuuden ja keskittymiskyvyn parantaminen

Ei ehkä ole yllätys, että PC pelit parantavat keskittymiskykyä ja huomiokykyä, jos olet joskus yrittänyt saada herätettyä pelaajan huomion kesken tietokonepelin. Transsinomainen tila, johon tietokonepeliä pelatessa uppoudutaan, on samanlainen kuin katsoessamme elokuvaa tai lukemalla kirjaa. Tietokonepelit vangitsevat pelaajan huomion pitkiksi ajoiksi tarjoamalla kannustimia, kuten tiettyjen tavoitteiden saavuttamista tai tarinan läpikäymistä.

PC pelien pelaaminen parantaa aivojen nopeutta

Tietokonepelien pelaaminen tarjoaa aivoille useita stimulaatiolähteitä, kuten kuulo- ja visuaalisia stimulaatioita. Tämä pätee erityisesti ”aivoharjoittelupeleihin”. Tutkimukset viittaavat siihen, että aivoja harjoittelevien tietokonepelien pelaaminen voi itse asiassa auttaa pelaajia käsittelemään stimulaattoreita nopeammin kuin niillä, jotka eivät pelaa tietokonepelejä usein.

Ongelmanratkaisutaidot paranevat

Suurimmalla osalla tietokonepeleistä on lopullinen tavoite, ja tietokonepeleihin liittyy tiettyjä sääntöjä ja rajoituksia. Nämä säännöt ja rajoitukset pakottavat pelaajat usein ratkaisemaan ongelmia ja miettimään vaihtoehtoisia reittejä tai liikkeitä. Näiden taitojen hankkiminen ei liity pelkästään tietokonepeliin, vaan se toimii myös tosielämässä, mikä auttaa pelaajia ratkaisemaan tehokkaasti ongelmia.

Sosiaalisten taitojen parantuminen

Tietokonepelien pelaaminen saattaa tuntua erilliseltä harrastukselta, mutta tekniikan avulla vuorovaikutus on siirtynyt täysin uudelle tasolle. Voit pelata online-tietokonepelejä kaikkialla maailmassa, mikä tarkoittaa, että olet myös vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa kaikkialla maailmassa. Peleissä tarvitaan usein mikrofoneja, mikä tarkoittaa jatkuvaa viestintää pelikavereiden välillä. Tämä on loistava pohja paitsi uusien ystävyyssuhteiden solmimiselle, myös nykyisten ystävyyssuhteiden vahvistamiselle, sillä pelit toimivat usein myös yhteisenä lähtökohtana tietyille ikäryhmille.

Näön parantaminen

”Älä istu liian lähellä televisiota” on perinteisesti ollut yleinen vanhempien lausahdus ilman mitään tieteellistä tukea. Sen sijaan tiedemiehet ovat havainneet, että kohtuudella pelatut pelit voivat parantaa näköä. Eräässä tutkimuksessa 10 viikon pelaaminen yhdistettiin parempaan kykyyn erottaa harmaan eri sävyjä. Toinen tutkimus sai osallistujat yrittämään pelata pelejä käyttämällä vain ”laiskaa” silmäänsä, ”hyvän” peittäen. Nämä pelaajat osoittivat merkittävää, joskus normalisoitua parannusta sairastuneessa silmässä.

Kiinnostus historiaa kohtaan herää

Tietokonepelit voivat tehdä sinusta historian ystävän, sillä monet pelit käyttävät todellisia historiallisia tapahtumia tarinoidensa ohjaamiseen. Nämä hahmot ja paikat voivat siten herättää lapsen kiinnostuksen löytää lisää tietoa kulttuurista, johon he ovat pelin aikana uponneet.

Lasten aktiivisuus lisääntyy

Videopelit voivat saada liikkumaan enemmän, sillä monet pelit edistävät koko kehon vuorovaikutusta, ja ne voivat johtaa fyysiseen toimintaan. Esimerkiksi urheilupelit, joihin liittyy koripalloa, tennistä tai jopa rullalautailua, voivat johtaa siihen, että lapset harjoittelevat samoja taitoja ulkona.

Ikääntymisprosessin hidastuminen

Niin kutsutuilla ”aivopeleillä”, joihin liittyy ongelmanratkaisu-, muisti- ja pulmakomponentteja, on osoitettu olevan positiivista hyötyä vanhemmille pelaajille. Eräässä tutkimuksessa vain 10 tuntia pelaamista johti 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien osallistujien kognitiivisen toiminnan lisääntymiseen ja tämä parannus kesti useita vuosia.

Kivunlievityksen lisääminen

On tavallista yrittää kääntää huomiomme pois kivusta kiinnittämällä huomiota johonkin muuhun tai keskittymällä muihin kehon mekanismeihin, mikä on yksi tapa, jolla videopelit voivat auttaa meitä loukkaantumisen jälkeen. Eräässä tutkimuksessa osallistujat pystyivät pitämään kätensä upotettuna kylmään veteen pidempään pelatessaan verrattuna niihin, jotka vain katsoivat televisiota. Television katseleminen onkin passiivinen häiriötekijä. Mitä mukaansatempaavampi, sitä parempi – tämän vuoksi virtuaalitodellisuusjärjestelmät voivat mahdollisesti jonain päivänä olla yhtä yleisiä sairaaloissa kuin käsien desinfiointiaineet.

Pelaajat eivät osallistu muiden kiusaamiseen

Vaikka väittämä onkin kiistanalainen, toiset tutkijat ovat väittäneet, että toimintapelit voivat jopa vähentää kiusaajan kiinnostusta kiusaamista kohtaan. Eräs tutkimus, jossa pelaajat omaksuivat sekä sankarin että roiston roolin, osoitti, että ne, jotka ohjasivat pahiksen käyttäytymistä, osoittivat suurempaa katumusta tekojaan kohtaan.

3 / 3

PC-pelit ovat viime aikoina nousseet suosituksi ajanvietteeksi, mutta jos haluat vaihtelua, kannattaa tarkistaa parhaat kasinot -listaus.