• Home
  • /
  • Pelit
  • /
  • Solitaire pelillä on pitkä historia

Solitaire pelillä on pitkä historia

Solitaire peli

Solitaire eli Pasianssi on maailmanlaajuisesti yksi tunnetuimmista ja suosituimmista korttipeleistä. Kyseessä on yksin pelattava peli, jota pelataan tavallisella 52 kortin pakalla ilman jokereita. Peli on hyvin tuttu monelle, mutta oletko kokeillut pelin eri variaatioita?

Solitaire-nimi tulee ranskan kielen sanasta “solitaire”. Se tarkoittaa yksinäistä. Tämä sopii hyvin pelille, jota pelataan yksin. Suomenkielinen sana Pasianssi taas tulee ranskan kielen sanasta “patience”, joka tarkoittaa kärsivällisyyttä.

Solitaire ei ole pelinä mikään uusi, sillä sen historian uskotaan ulottuvan jo keskiajalle saakka. Varmuutta sen alkuperäisestä luomisajankohdasta ei ole, mutta on olemassa useita teorioita siitä, mistä peli on oikein lähtöisin.

Pelin historiaa

Pasianssi-pelien historia ulottuu tiettävästi jo 1700-luvulle. Peliä on pelattu tuolloin kilpapelinä, kun taas nykyään peliä pelataan lähinnä yksinpelinä. Ruotsissa julkaistiin 1800-luvun alussa kirjoja niinkutsutuista kärsivällisyyspeleistä, joten moni pitääkin Ruotsia Pasianssin kotimaana.

Solitaire peli sai suosiota Englannissa Lady Adelaine Cadoganin kirjoittaessa Illustrated Games of Patience -nimisen kirjansa. Kirjan alkuperäinen julkaisupäivä ei ole tiedossa, mutta sen toinen versio julkaistiin vuonna 1874. Kyseinen teos on edelleen saatavilla.

Solitairen historiasta ollaan eri mieltä ja osa uskoo Napoleon Bonaparten kehittäneen pelin istuessaan karkotettuna St. Helenan saarella. Onkin olemassa Solitaire St. Helena -nimeä kantava peli. Yksi teoria on, että peli olisi lähtöisin Baltian alueelta, jossa peliä käytettiin tapana ennustaa. Jos pelin pelaaja hävisi pelin monta kertaa peräkkäin, tarkoitti tämä mahdollisesti onnen puutetta tulevaisuudessa. Pelin voittaminen sen sijaan tarkoitti mahdollisesti valoisaa tulevaisuutta.

Solitaire peli sai lisää näkyvyyttä ja suosiota, kun se lisättiin 1990-luvulla Windows-käyttöjärjestelmään. Pelin pelaajakunta laajeni tietokoneiden yleistymisen myötä entisestään. Tästä lähtien pelin kehitys on mennyt vain eteenpäin, uusien pelien tullessa pelaajien saataville eri laitteilla. Elämmekin digiaikaa ja moni pelaa Pasianssia mobiilipelinä.

Solitairen pelaaminen

Pasianssissa tavoitteena on saada lajiteltua kaikki kortit oman maansa pinoihin, nousevassa numerojärjestyksessä. Toki Pasianssin eri variaatioiden säännöt vaihtelevat, mutta päätarkoituksena on kuitenkin saada poistettua kortit pöydältä pelin sääntöjen mukaan.

Solitairea voi pelata fyysisillä pelikorteilla. Tarvitset pelaamiseen 52 kortin pakan. Korttipakka kulkee helposti mukana, joten pelin saa otettua mukaan minne tahansa.

Solitaire-pelejä voi nykyisin pelata myös netin kautta. On olemassa lukuisia verkkosivustoja, jotka mahdollistavat pelaamisen suoraan selaimessa, niin tietokoneella kuin mobiililaitteillakin. Mobiililaitteisiin on saatavilla myös sovelluksia, joiden kautta pelejä pääsee pelaamaan. Voit käydä selaamassa nettipelejä tarjoavia sivustoja mm. casinot.biz-nettisivulta.

Solitaire peli on mukava ajanviettotapa, johon ei tarvita muita pelaajia. Moni korttipelejä kokeillut pelaaja onkin vähintään kokeillut Pasianssia. Sen sääntöjen oppiminen on helppoa ja myös lapset voivat oppia pelaamaan sitä.

Saatavilla olevia versioita

Solitairesta on nykyään saatavilla erilaisia versioita. Tunnetuimpia ovat Klondike, Spider, Pyramidi, vapaakenttä (FreeCell) jne. Alla näet hyvin lyhyesti kuvaukset kustakin versiosta. Huomaathan, että Solitairesta on kuitenkin olemassa muitakin versioita.

Klondike Solitaire on perinteinen Pasianssi, joka on ehkä se kaikkein tunnetuin. Kun puhutaan Klondikesta, tarkoitetaan sillä yleensä peruspeliä. Tätä voidaan pelata joko siten, että pakasta otetaan kerralla yksi kortti, jolloin pakan saa käydä läpi kerran. Toinen tapa on pelata siten, että pakasta nostetaan kolme korttia kerrallaan, jolloin pakan saa käydä läpi kolme kertaa.

Spider-pasianssi on toinen suosittu variaatio. Peli alkaa jakamalla kymmenen korttipinoa. Näistä neljässä on kuusi ja muissa pinoissa viisi korttia. Päällimmäiset kortit ovat kuvapuoli ylöspäin. Tarkoituksena on saada kortit omiin pinoihinsa, maittain, samoin kuin Klondikessakin.

Pyramidi-pasianssi poikkeaa edellisistä versioista jo korttien asettelunkin suhteen. Tässä pelissä kortit asetetaan pöydälle pyramidin muotoon, kuvapuoli ylöspäin. Pyramidiin asetellaan aluksi yhteensä 28 korttia. Pelaajan tehtävänä on poistaa pyramidista korttipareja. Yhden korttiparin yhteissumman tulee olla aina 13. Esimerkiksi 8 ja 5 ovat pari. Pelaaja voittaa pelin, jos hän saa poistettua pyramidin kaikki kortit.

Vapaakenttä-pasianssi on yksi pasianssin muodoista. Tässä pelipöydälle jaetaan kahdeksan pystyriviä. Pystyrivien kortit asetellaan kuvapuoli ylöspäin. Riveistä neljässä on seitsemän korttia, lopuissa neljässä kuusi korttia. Rivien yläpuolella on neljä vapaakenttää. Nämä toimivat nimensä mukaisesti tyhjinä kenttinä, apuna korttien siirtelyn aikana. Vapaakenttiä voidaan käyttää maittain.